Η προπόνηση που αυξάνει την VO2 max

Αναρωτήθηκες ποτέ πως, οι διαφορετικές ασκήσεις που κάνεις βελτιώνουν το σώμα σου. Σε μια νέαέρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine and Science in Sports an Exercise,ερευνητές προσπάθησαν να βρουν την καλύτερη προπόνηση για την αύξηση της VO2max.

VO2-max είναι η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου την οποία το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και εξαρτάται από πόσα ερυθρά αιμοσφαίρια έχεις, πόσο εύκολα προσαρμόζεται ο οργανισμός σου σε δραστηριότητες αντοχής και πόσο αίμα μπορεί να στείλει η καρδιά στο σώμα με ένα χτύπο. Αναγκαία λοιπόν, η VO2-max είναι το μέτρο με το οποίο μπορείς να διαπιστώσεις το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και ποιο είναι το επίπεδο που χρειάζεσαι για να έχεις μεγαλύτερηοικονομία, ώστε να εκτελείς την κάθε άσκηση γρηγορότερα και με μικρότερη προσπάθεια.

Σίγουρα γνώριζες πως η διαλειμματική προπόνηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις την συνολική φυσική κατάσταση σου αλλά και να κάψεις το λίπος, και η σταθερού ρυθμού αεροβική προπόνηση είναι αναγκαία για να δημιουργήσεις την βάση και να κάνεις το σώμα σου πιο αποτελεσματικό στην χρήση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους για ενέργεια. Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την VO2-max;

Ερευνητές στρατολόγησαν 30 υπέρβαρους και παχύσαρκους δρομείς εύρους ηλικίας από 32 έως50 ετών τους οποίους υπέβαλλαν σε 3 τύπους προπόνησης. Επιλέχθηκαν τυχαία να προπονηθούν για 6 εβδομάδες ως εξής:

1. Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) η οποία περιλάμβανε 4 σετ των 4 λεπτών τρεξίματος σε διάδρομο στο 85 με 90% των μέγιστων καρδιακών παλμών με 3 λεπτά διάλειμμα ενδιάμεσα.

2. Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) η οποία περιλάμβανε 10 σετ του 1 λεπτού τρεξίματος υψηλής έντασης σε ένα διάδρομο γυμναστικής στο μέγιστο της VO2max με 1 λεπτό διάλειμμα ενδιάμεσα.

3. 45 λεπτά μέτριας έντασης συνεχόμενου τρεξίματος σε ένα διάδρομο γυμναστικής στο 70% των μέγιστων καρδιακών παλμών.

Μετρήθηκε ο χρόνος εξάντλησης, η αρτηριακή λειτουργία, ο όγκος αίματος, οι καρδιακοί παλμοί όπως και ο όγκος αίματος που έφευγε από την καρδιά σε κάθε χτύπο.

Η διαλειμματική προπόνηση 4x4 αύξησε την VO2max σημαντικά περισσότερο από την διαλειμματική προπόνηση 10×1, αυξάνοντας την κατά 10% σε σχέση με την 2η που αύξησε κατά 3,3%. Η ομάδα της μέτριας άσκησης ήρθε τελευταία, παρόλο που και εκεί παρατηρήθηκε αύξηση της VO2max κατά 3,1%.

 

Συγγραφέας: Brittany Smith

bn-group