ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖOΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

 

KINHTIKOTHTA

Χαρακτηρίζεται από το εύρος που μπορεί να έχει η τελική θέση μιας άρθρωσης με την επίδραση εσωτερικών ή εξωτερικών δυνάμεων. Περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους συντελεστές, διατατική ικανότητα + ευκαμψία Ευκαμψία: εκφράζει το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Ευλυγισία: αφορά στην ικανότητα διάτασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αρθρικών θυλάκων.

 

 

 

Image result for κινητικοτητα αρθρωση

 

 

Ευκινησία: κινητικότητα, περιστροφικότητα των αρθρώσεων + συντονιστικές ικανότητες + τεχνικές δεξιότητες + δύναμη, ταχύτητα (σε μικρότερο βαθμό).

Κινητικότητα: ευκαμψία των αρθρώσεων + διατατική ικανότητα των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων.

 

 

 

 

Βιολογικοί παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων

 

–>Λειτουργική ικανότητα των αρθρώσεων: κατάσταση των οστέινων συστατικών (μορφή της αρθρικής κεφαλής και της αρθρικής κοιλότητας). Κατάσταση των συνδεσμικών συστατικών (πάχος και ελαστικότητα του αρθρικού χόνδρου, του αρθρικού θύλακα και των συνδέσμων).

–>Κατάσταση των μυών που δρουν πάνω στην άρθρωση (ελαστικότητα, δύναμη και μάζα των μυών καθώς και ελαστικότητα των τενόντων). Μεταβολισμός των αρθρώσεων (αρθρικό υγρό).

–>Βελτίωση των αντανακλαστικά ρυθμιζόμενων συντονιστικών διαδικασιών στους μυς (μυϊκός τόνος, ικανότητα χαλάρωσης, κ.α.).

–>Ψυχοσωματικές ανασταλτικές και διεγερτικές διαδικασίες (ψυχική ένταση). Ικανοποιητικό επίπεδο ενδομυϊκού και μεσομυϊκού συντονισμού.

 

Παράγοντες εξάρτησηςΕυνοϊκοίΜη ευνοϊκοί
ΗλικίαΠαιδική ηλικία (μέχρι 10-12ετών)Ενήλικες
Ελαστικότητα των μυών και των συνδέσμωνΜεγάλη ικανότητα διάτασης, καλή συνεργασία των αγωνιστών και των ανταγωνιστώνΕλάχιστη ικανότητα διάτασης, μη ευνοϊκή συνεργασία
Διέγερση των μυών, τονική σύσπαση Ικανότητα χαλάρωσηςΑδυναμία χαλάρωσης
Αισθητική διέγερσηΕλάχιστος βαθμόςΠολύ δυνατός και πολύ μεγάλος βαθμός
Βιομηχανικοί                  ΑνατομικοίΙδανική χρησιμοποίηση των   δεδομένων μοχλών και των βαθμών ελευθερίαςΜη χρησιμοποίηση των φυσικών σχέσεων των μοχλών
Ώρα της ημέρας          Εξωτερική θερμοκρασία10 μέχρι 12, από 16 μ.μ.    Πάνω από 18Πρωινές ώρες.

Κάτω από 18

ΠροθέρμανσηΑρκετή και σταδιακά αυξανόμενηΠολύ λίγη και γρήγορα διεξαγόμενη
ΚόπωσηΚαμία κόπωσηΜεγάλη κόπωση
ΠροπόνησηΜέχρι 1 ώραΠάνω από 1 ώρα ή σκληρή προπόνηση

 

 

 

Μπελαγιάννης Νικηφόρος,Msc.,

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

 

 

bn-group