
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να λύσει ο αθλούμενος είναι το όριο επιβάρυνσής του. Καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου ο οργανισμός να είναι έτοιμος για την επόμενη επιβάρυνση χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό της προπόνησης.
Για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών είναι αναγκαία η σωστή προετοιμασία του για έντονες επιβαρύνσεις όσο και η αποκατάσταση μετά από αυτές.
Οι διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις οξέως πόνου, αιματώματος, φλεγμονής ή κατάγματος.
Οι διατάσεις χωρίζονται σε:
- ενεργητικές (Ο αθλητής συμμετέχει στη διαδικασία επιμήκυνσης).
- παθητικές (Δε συμμετέχει αλλά χαλαρώνει στο τέλος. Ο συναθλητής βοηθάει στην επιμήκυνση των μαλακών μορίων).
- αυτοδιατάσεις (Χρησιμοποιείται το βάρος του αθλητή).
Εφαρμογή διατάσεων
Για τους αθλητές, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιοι μυς απαιτούν ιδιαίτερη κινητικότητα για το άθλημά τους και να φροντίζουν για την καλλιέργεια της ελαστικότητάς τους, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν και τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες. Για τους απλούς ασκούμενους και για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, η διατήρηση μιας καλής – φυσιολογικής κινητικότητας των αρθρώσεων είναι απαραίτητη. Οι διατάσεις μπορούν να γίνονται πριν την κυρίως προπόνηση, μετά την προθέρμανση, για την προετοιμασία κυρίως των μυών που συμμετέχουν ενεργά, στο είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με την προθέρμανση η οποία έχει ως στόχο τη γενική προετοιμασία των συστημάτων του οργανισμού, για την άσκηση. Μπορούν επίσης να αποτελούν ξεχωριστό μέρος της προπόνησης, το οποίο είναι απαραίτητο και έχει ως στόχο τη βελτίωση της γενικής κινητικότητας αλλά και της ειδικής, για τους αθλητές.
Η αποθεραπεία πρέπει να συμπεριλαμβάνει διατατικές ασκήσεις, για την επαναφορά των μυών στο φυσιολογικό τους μήκος (κυρίως μετά από προπόνηση δύναμης) και για τη γενική χαλάρωση, στην οποία συμβάλλουν ιδιαίτερα.
Αντενδείξεις
1.Σε περίπτωση κατάγματος των οστών.
2.Όταν παρουσιάζεται φλεγμονή στις αρθρώσεις.
3.Σε ανατομικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων (π.χ. εξαρθρήματα)
4.Όταν υφίστανται θλάσεις ή αιματώματα.
5.Όταν κατά τη διάταση εμφανίζεται πόνος, η άσκηση πρέπει να διακόπτεται.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση είναι σημαντικές. Πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα sets στο χρόνο αποκατάστασης. Λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος και του αθλούμενου, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα, δημιουργώντας ένα ήρεμο κλίμα με στόχο την αυτοσυγκέντρωση του αθλητή.
Έτσι θα μπορέσει στην επόμενη προπόνηση να δώσει το μέγιστο της προσπάθειας αφού θα έχει επανέλθει σωματικά και ψυχικά.
ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr
Μπελαγιάνννης Νικηφόρος, Msc.,
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής